Hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami
Na 4 porce potřebujeme:
800 g hovězí kulaté plece (falešné svíčkové)
1 menší cibuli
2 mrkve
1 kořen petržele
50 g celeru
50 g rajského protlaku
50 g krupicového cukru
50 ml bílého vinného octa
1 litr hovězího vývaru nebo vody
špetku mleté skořice
1 hřebíček
10 kuliček nového koření
3 bobkové listy
8 kuliček černého pepře
sůl
150 g másla
Máslo rozehřejeme v hrnci, vložíme maso, obarvíme ze všech stran dohněda a vyjmeme. Do hrnce dáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme lehce zasmahnout dozlatova. Přidáme cukr, ocet a vaříme, dokud se tekutina neodpaří a směs zhoustne. Poté vrátíme do hrnce maso, zalijeme vývarem, osolíme a přidáme malou špetku skořice.
Hřebíček, nové koření, bobkový list a pepř zabalíme do gázy a převážeme provázkem, přidáme do hrnce. Hrnec zakryjeme, stáhneme teplotu a necháme zlehka vařit, dokud maso nezměkne (to poznáme tak, že po nabodnutí sjede z nože nebo vidličky).
Když je maso měkké, vyjmeme jej z hrnce. Gázu s kořením vyždímáme a vyhodíme. K zelenině přidáme rajský protlak a provaříme. Poté rozmixujeme v mixéru doměkka (můžeme použít i ponorný mixér, ale z klasického bude omáčka hladší). Je- li potřeba, omáčku dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem.
Podáváme s italskými těstovinami libovolného tvaru.
Tip: Pokud je omáčku potřeba naředit, tak vývarem. Je- li potřeba zahustit, tak přebytečnou tekutinu vyvaříme ještě před rozmixováním.
Scezené těstoviny neproplachujeme vodou, ale promícháme s trochou olivového oleje a buď je hned servírujeme, nebo rozložíme ve slabé vrstvě na plech nebo tác. Ohříváme krátkým ponořením do vroucí vody.