Super. Díky za vaše články o grilování. Těším se moc už na další. Milada
Grilování - 2.díl: Druhy mas
Je zde další díl seriálů o grilování. Tentokrát je věnovaný nejčastějším druhům mas používaným ke grilování
Mezi nejjednodušší masa ke grilování pro začátečníky patří kuřecí a vepřové maso.
U kuřecího masa můžete grilovat kuřecí prsa a to buď s kůží nebo bez. Kuřecí prso můžeme nechat vcelku. V tomto případě vzhledem k tomu, že je maso vyšší musíme grilovat déle, aby se maso řádně propeklo.
Nezapomeňte na to, že u špatně propečeného kuřecího masa hrozí dvojnásobné riziko onemocnění než je tomu u ostatních mas. Hrozí zde střevní onemocnění například salmonelou a mikrobem Campylobakter.
Proto je lepší kuřecí prso překrájet na nižší plátky, které se rychleji propečou.
Vnitřní teplota dobře propečeného kuřecího masa by měla dosahovat 80°C.
Z kuřecího masa můžeme grilovat i kuřecí křidélka nebo stehna.
Stehna patří mezi nejšťavnatější kousky kuřete. Zde se ale maso u kosti hůře propéká. Kost můžeme odstranit a stehno ogrilovat bez ní nebo kost ponechat a maso pečlivěji ogrilovat. U propečeného stehna by mělo jít maso dobře oddělit od kosti.
Další z oblíbených mas ke grilování je vepřové maso.
Zde se nejvíce hodí krkovice, kotleta, panenka nebo umleté maso.
Krkovice patří mezi tučná masa, která ale díky tuku si zachovávají velkou šťavnatost a chuť.
Krkovici je nejlepší krájet na plátky o tloušce 1,5 – 2 cm. Maso bude krásně šťavnaté.
Panenku má velmi jemné a měkké maso a nepotřebuje dlouhou dobu na přípravu. Největší šťavnatost si zachová, pokud je uvnitř ještě růžová.
Vepřová kotleta patří mezi libová masa, která oproti ostatním druhům vepřového masa není tak šťavnatá a po grilování je sušší.
Pomyslný top mezi masy je hovězí maso. Toto maso bychom doporučovali grilovat, když máte s grilováním už nějaké předchozí zkušenosti. Není nic horšího než, když uzrálý kousek hovězího masa necháte na grilu propéct skrz na skrz a maso tím zničíte.
U hovězího masa si můžete dle libosti a chuti zvolit stupeň propečení. Od krvaného až k propečenému masu.
Hovězí maso doporučujeme propékát na střední propečení(označováno jako medium). Maso má na povrchu krásnou kůrku a uvnitř je krásně růžové a šťavnaté.
Z hovězího masa se nejvíce ke grilování hodí hovězí pupek, svíčková, nízký a vysoký roštěnec, kýta ( ořech, zadní, spodní šál), plec
Mimo výše uvedených mas je ke grilování vhodné i jehněčí maso, ale i ryby( sladkovodní, mořské ) a mořské plody nebo například zelenina a ovoce( například ananas)
V dalším díle se budeme věnovat přípravě masa před grilováním.