Česnek - elixír v naší kuchyni
Do české, ale i do většiny mezinárodních kuchyní neodmyslitelně patří česnek.
Mezi lidmi má česnek své milovníky, kteří na něj nedají dopustit, ale i ty, kteří jej
nemají rádi a to hlavně díky jeho typickému zápachu, který je díky silicím značně cítit
z úst, ale při větší konzumaci například i z potu.
PŮVOD ČESNEKU
Česnek známe již několik tisíc let. O česneku naleznete záznamy z oblastí Íránu, Afganistánu,
staré Číny, Egypt a antických národů.
Měl symboliku boje proti zlu. Každy z nás si jistě vzpomene na knihy a filmy o upírech, kde se používá jako ochrana před nimi.
ČESNEK A NAŠE ZDRAVÍ
Česnek obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Ať už se jedná o vitaminy A, B1, B2, B6, C, Niacin, kyselinu listovou, tak minerály jakými jsou železo, vápník, sodík, hořčík, síra, draslík, zinek, fosfor, selen, jód, mangan a měď. Jednou z nejvýznamějších látek v česneku je alliin, který se přeměňuje na allicin(silice), což je silné přírodní antibiotikum, které má široké široké spektrum působnosti pro lidský organismus, kdy ničí viry a bakterie. Allicin je také původcem
Česnekem se léčí například :
nemoci dýchacích cest, kdy bychom měli konzumovat 1-2 stroužky česneku 3x denně
nachlazení a chřipka - kvelmi pomáhá v stimulaci pocení.
Zlepšení odkašlávání
Zánět mandlí – česnek se musí v ústech žvýkat, co nejdelší dobu
Snižuje hladinu špatného cholesterolu v těle
Pomáhá v boji s arteriosklerózou(kornatění cév)
Snižuje vysoký krevní tlak
Podporuje produkci žluče.
Ředí krev a rozpouští krevní sraženiny – chrání před trombózou
Mužská potence – zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů
Pomáhá při katarech, infekcích žaludku a střev
Léčba plísní a oparů – obklady
PÁR NEVÝHOD
V nevýhodě při konzumaci česneku jsou lidé mající problém s žlučníkem, kterým může česnek navodit pocity pálení žáhy a bolesti žlučníku.
SKLADOVÁNÍ ČESNEKU
Při koupi česneku si všímáme, jak česnek vypadá. Palice česneku by měli být pevné, bez známek poškození. Stroužky pak bílé a beze skvn.
Česnek uchováváme na suchém a chladném místě, mimo dosah slunečních paprsků.
ČESNEK A VAŘENÍ
Česnek můžete zakoupit v mnohých podobách:
-Čerstvý – zde si dejte pozor na původ česneku. Často se setkáte s čínským česnekem, který nemá takové procento silice jako český česnek a je chemicky ošetřen, aby vydržel několik měsíců převoz z Číny a následné skladování než se dostane na pulty obchodů.
-Ve formě pasty – naložené v soli nebo v oleji
-Sušený – nejčastěji v práškové podobě
-Česneková sůl – sůl ochucená
- Uzený – upravený zakuzením
Česnek můžeme použít do marinád, polévek, nádivek, omáček, salátů, k masům a masovým pokrmům, do zeleninových pokrmů a směsí.
Při smažení si dejte pozor, aby Vám česnek nezčernal – zhořkl by.
Přinášíme Vám pár receptů na pokrmy s česnekem. Více jich naleznete na www.senzarecepty.cz
Česnečka
http://www.senzarecepty.cz/recept/polevky/3375-cesnecka/
Hovězí na česneku
http://www.senzarecepty.cz/recept/maso/759-hovezi-na-cesneku/
Tzatziky
http://www.senzarecepty.cz/recept/prilohy/742-tzatziki/
Česnekovo-bylinková tvarohová pomazánka http://www.senzarecepty.cz/recept/chutovky/1496-cesnekovo-bylinkova-tvarohova-pomazanka/
Kuřecí salát s česnekovým dresinkem a krutóny
http://www.senzarecepty.cz/recept/zdrava-strava/129-kureci-salat-s-cesnekovym-dresinkem-a-krutony/
Pečená řepa s česnekem, balsamico a tymiánem
http://www.senzarecepty.cz/recept/predkrmy/1815-pecena-cervena-repa-s-cesnekem-balsamico-a-tymianem/
Vepřové medajlonky v česnekové omáčce s majoránkou
http://www.senzarecepty.cz/recept/maso/1517-veprove-medajlonky-v-cesnekove-omacce-s-majorankou/