Bezinky - zdraví přírody
Tyto krásné keře jsou v počátku plné voňavých bílých kvítků, které poté vystřídají drobounké plody. Dříve byly ozdobou kdejaké meze, a i když jich v dnešní době značně ubylo, stále je spousta lidí vyhledává pro jejich léčivé účinky. V dřívějších dobách lidé věřili, že je bezinky uchrání proti uhranutí, v dnešní době zase víme, že jsou skvělé na pročištění organismu.
Kde rostou?
Dříve byl černý bez k vidění v podstatě kolem každé chalupy, lidé byli přesvědčeni, že je chrání proti bosorkám, bleskům a také ohni. Dnes můžete bezinky najít na takových místech, která jsou mimo velký ruch. Sem patří třeba opuštěné zahrady, kraje remízků, luk a také rozlehlých lesů. Květy bezu jsou nádhernou ozdobou každého pozdního jara, pozdní léto zase zdobí černé kuličky bezu, které však nikdy nesmíte konzumovat v syrovém stavu.
Sklizeň a použití
Nejlépe uděláte, když z bezinek připravíte tzv. chřipkový kompot. Zralé kuličky bezinek (černé) zbavte stopek, důkladně propláchněte a postupně je dávejte do sterilizovaných sklenic, vždy vrstvu bezinek, vrstvu cukru a zase vrstvu bezinek. Takhle až dokud nemáte sklenici plnou. Ještě můžete přidat hřebíček a kousek skořice. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte je 20 minut. Plody obsahují kyselinu jablečnou, cukry, třísloviny, pektin, vitaminy C a B, vitaminy skupiny B a kyselinu pantotenovou. Uvidíte, jak vám tato medicína přijde vhod, až nastane období respiračních onemocnění. Pomohou vám zapotit se a důkladně pročistit organismus.
Květy bezu jsou bohaté na silice, třísloviny, glykosidy, vitamin C a organické kyseliny, zároveň mají močopudné účinky a podporují pocení. Nálev z květů se používá vnitřně a to při horečnatých onemocněních dýchacích cest, nachlazení, nadýmání a také na utišení křečí, které trápí trávicí trakt. Prospívá také proti migréně, ischiatickým zánětům a ve farmacii se oblíbenou součástí čajů, které pomáhají proti prochladnutí.
Silný sirup
Co budete potřebovat?
-
5 litrů zralých plodů černého bezu
-
2,5 litru vody
-
2 kg medu
-
1 lžičku skořice
-
2 cm čerstvého zázvoru
-
1 – 2 lžíce rumu
Bezinky otrhejte, zbavte stopek, propláchněte, dejte do hrnce, zalijte vodou a povařte do změknutí. Přidejte k nim zázvor, který nakrájíte na plátky (posiluje), přisypte skořici a vařte tak dlouho, dokud se kuličky zcela nerozvaří. Nezapomeňte je během vaření hlídat a průběžně míchat, protože mají tendenci se připalovat. Nechte chvilku chladnout a poté přeceďte přes čisté plátýnko do jiného hrnce. Odstavte, až dokud směs zcela nevychladne. Do vychladlých bezinek vmíchejte med a rum (mějte na paměti, že med nesmíte vmíchat do horkého, jinak by ztratil veškeré cenné látky, které obsahuje). Jakmile bude vše důkladně promíchané a studené, přelijte směs do sterilizovaných horkých lahví, které zajistěte korkovým špuntem a zavoskujte parafínem. Poté uložte do sklepa nastojato.