Beranec se šalotkou // Špenátový puding
Beranec s šalotkou
1 kg Jehněčí kýta, rozmarýn, 0,5 l červeného vína, Med, pomeranč, sůl, pepř, skořice, hřebíček, badyán, 1 kg červené cibule
Recept přepracovaný na jehněčí maso z části.
1. Jehněčí kýtu očistíme a naložíme do láku z červeného vína -- polosladkého. Necháme v chladu marinovat. Poté osolíme, opepříme a vložíme na rožeň, nebo do trouby na 160°C a pečeme do měka. Maso můžeme okořenit čerstvým rozmarýnem a česnekem.
2. Cibulku si nakrájíme na proužky. Vložíme na máslo a orestujeme. Přidáme med, pomeranč, krátce necháme zkaramelizovat a zalijeme červeným kvalitním vínem. Okořeníme a dusíme asi 15 min.
Jedná se o zajímavou náhražku dušeného zelí. Servírujeme s pečeným masem. Doplníme přecezeným výpekem z masa. Vhodná příloha kukuřičná polenta, nebo špenátový pudink
Špenátový puding
Asi ½ kg opraného špenátu dáme do vařící vody, osolíme. Uvaříme nepřikrytý a ocedíme, vodou prolejeme, vymačkáme. Prolisujeme anebo usekáme. V míse utřeme asi 12 -- 14 dkg másle anebo mleté uzené slaniny, 8 žloutků s 8 -- 10 namočenými a vymačkanými žemličkami. Přidáme k tomu v omastku zapěněnou oloupanou, usekanou cibuli se zelenou petrželí. ¼ hodiny pilně třeme. Asi 25 -- 30 dkg vařeného mletého uzeného masa. Pak ten špenát osolíme, opepříme, oříškem okořeníme. Dobře utřeme a ve dvou pudinkových tvořítcích, vymaštěných a žemličkou vysypaných a naplněných. Zaklopíme je. Ve vařící vodě 1 ¼ hodiny stále vaříme. Vyklopíme na mísy a polejeme horkým omastkem. S nějakou omáčkou předkládáme.
½ kg čerstvého špenátu (možno kopřiv), 200g másla, 8 vajec, 10 rohlíků, 1 cibule, 50g petrželky, 250g uzeného vařeného masa, sůl, pepř, muškátový oříšek
1. Špenát spaříme v osolené vodě asi 3 min., po vyjmutí zchladíme ve studené vodě (aby zůstala barva)
2. V míse rozšleháme máslo se žloutky, přidáme nasekanou petržel, cibulku na jemno a namočenou žemly (rohlíky) na kostičky. Směs osolíme, kořeníme muškátem a pepřem, přidáme mleté vařené uzené maso, špenát a vše promícháme.
3. Vložíme do vymaštěné formy vysypané strouhankou a zaklopíme. Vaříme ve vodní lázni 1 a ¼ hodiny.
Výborný k pečenému masu s povidlovou omáčkou.