Nejlepší recepty z cukety
Cuketa si poslední dobou získává větší a větší oblibu v naší kuchyni. Ať už jí připravíte grilovanou spolu s další zeleninou nebo například i jako součást dalších receptů.
Dnes Vám jich pár představíme. Další naleznete na http//www.Senzarecepty.cz
***********
Věděli jste, že cuketa má minimální množství kalorií a vysoký obsah minerálů?
Má velmi příznivé účinky na funkci edvin, trávicího ústrojí a srdce. Mimo to pomáhá při léčbě dny, revmatismu, má protirakovinové účinky a cukrovky
Slupka cukety obsahuje hořčík a karoteny, které pomáhají proti volným radikálům, zlepšuje průchodnost střev a napomáhá střevní mikroflóře.
Cuketu můžeme dusit, smažit, zapékat, přidávat do různých pokrmů. Cuketa na rozdíl od okurek se téměř vždy tepelně upravuje, ale můžete ji konzumovat i syrovou např.v salátech.
***********
Recepty z cukety
CUKETOVÁ OMELETA
Suroviny:
eidam 30g, vejce 2 ks, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka, česnek 1 stroužek, hrášek 1 hrst, olej 1 lžíce, balkánský sýr 30 g, menší cuketa 1 ks
Postup:
Oloupanou cuketu omyjeme, nakrájíme na tenčí kolečka, které ještě přepůlíme. V pánvi na 1 lžíci oleje opečeme česnek nakrájený na plátečky, přidáme cuketu, hrášek a společně restujeme. Až zelenina lehce zezlátne, trošku osolíme. Vejce rozmícháme s pepřem, popř. solí(s ní opatrně, balkánský sýr je hodně slaný). Směs zalijeme vejcem a posypeme nastrouhanými sýry. Plamen snížíme a pánev přikryjeme poklicí. Po chvíli omeletu obrátíme. Podáváme s pečivem, nejlépe celozrnným.
http://www.senzarecepty.cz/recept/moucniky/2568-cuketova-omeleta/
CUKETOVÁ POMAZÁNKA
Suroviny:
Menší cukety 400 g, menší cibule 1 ks, žlutá paprika 2 ks, červená paprika 2 ks, pepř 1 špetka, sůl 1 špetka, olej 2 lžíce, Vegeta 1 lžička, smetana na vaření 150 ml, tavený sýr 1 trojhránek
Postup:
Začala jsem tím, že jsem si nadrobno nakrájenou cibuli, tu jsem si na trošce oleje zpěnila. Mezitím jsem si cuketu pořádně umyla, protože to byly mladé a malé cukety, ponechala jsem jim i slupku, pomazánka pak bude pěkně zelená. Pokud bych, ale použila větší kusy, tak bych si je škrabkou očistila ai jadérka bych vydlabané. Připravenou cuketu jsem si najemno nastrouhala a přidala k cibulce. Trošku jsem ji osolila, cuketa pustila maličko šťávy. Takhle jsem to dusila asi 5-7 min. Pak jsem přidala na malé kostičky nakrájenou žlutou a červenou(teď jsem měla jen v oleji nakládanou červenou papriku, proto jsem použila takovou), přidala jsem sýr střívko, smetanu na vaření a dochutila kořením. Podle mě je jemné čína koření při této pomazánce velmi důležité, dodá jí vynikající chuť. Pomazánku jsem ještě takových 5 min. podusila a nechala vychladnout. Je vynikající s chlebem, s bagetou, s růžky ...., ale i jako omáčka na těstoviny.
http://www.senzarecepty.cz/recept/chutovky/2424-cuketova-pomazanka/
CUKETOVÁ POLÉVKA
Suroviny:
Máslo 50 g, olivový olej 4 lžíce, česnek 3 stroužky, zahřáté mléko 100 ml, zahřátý kuřecí vývar 1 litr, cibule 2 ks, 3 větvičky petrželové natě, sůl 1 špetka, čerstvě mletý pepř 1 špetka, sušená chilli paprička 1 ks, cuketa 2 kg, zakysaná smetana 1 kelímek, prorostlá slanina 200 g
Postup:
V hrnci rozpustíme máslo s olejem. Přidáme cibuli, česnek a chilli a chvíli opékáme, dokud cibule trochu nezměkne. Přidáme cuketu a petrželku. Dusíme asi 10 minut. Pak přilijeme vývar a necháme vařit 20 minut.
Zatímco se polévka vaří, rozehřejeme troubu na 220 stupňů a na plech položíme pečící papír a na něj poskládáme plátky slaniny. Potom vložíme plech do vyhřáté trouby a pečeme cca 10 minut, dokud není křupavá.
Polévku po dovaření dobře dosolíme, dokořeníme a přidáme mléko. Umixujeme ji pomocí ponorného mixéru nebo ji přelijeme do kuchyňského robota. Polévku podáváme s plátky slaniny a kopečkem zakysané smetany.
http://www.senzarecepty.cz/recept/polevky/1814-cuketova-polevka/
Více receptů z cukety naleznete na Senzarecepty.cz .
Zdroj fotografii: Senzarecepty.cz, pixabay.com